Αμινοξέα

Αμινοξέα

Αποτελούν την δομική μονάδα των πρωτεϊνών. Ενώνονται μεταξύ τους με δεσμούς (πεπτιδικούς) και σχηματίζουν μια πρωτεΐνη. Κάθε πρωτεΐνη είναι διαφορετική, γιατί έχει διαφορετικό αριθμό αμινοξέων καθώς και διαφορετική σειρά που αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Από τα 30 αμινοξέα που υπάρχουν τα 9 θεωρούνται «απαραίτητα», γιατί δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα προσλαμβάνουμε από τις τροφές.

Αντιοξειδωτικά

Αντιοξειδωτικά

Πρόκειται για ουσίες που βασικός τους ρόλος είναι η διάσπαση και απομάκρυνση από το σώμα μας, όλων των επικίνδυνων τοξινών (ελεύθερες ρίζες) που εισβάλλουν σε αυτό. Με αυτόν τον τρόπο είναι υπεύθυνα για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που μπορούν οι τοξίνες αυτές να προκαλέσουν.

Βιολογικά Τρόφιμα

Βιολογικά Τρόφιμα

Τα βιολογικά προϊόντα προκύπτουν μέσα από καλλιέργεια, όπου απαγορεύεται αυστηρά η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου – λιπάσματος και ορμόνης. Η θρεπτική αξία των βιολογικών και συμβατικών προϊόντων δεν παρουσιάζει σημαντικές διαφορές. Η διαφορά είναι ότι στην περίπτωση των βιολογικών, τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν μπορούν να προσληφθούν στο ακέραιο, χωρίς την αντίστοιχη πρόσληψη χημικών ουσιών.

Βιταμίνες

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που παρ’ όλο που απαντώνται σε μικρές ποσότητες μέσα στις τροφές, ο ρόλος του είναι ουσιώδης και απαραίτητος για την υγεία, την αύξηση, την αναπαραγωγή και την συντήρηση του κάθε ατόμου. Κάθε βιταμίνη επιτελεί κάποια συγκεκριμένη λειτουργία και δεν έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει μιαν άλλη ή να παίξει τον ρόλο μιας άλλης. Διακρίνονται σε λιποδιαλυτές (A, D, E, K) και υδατοδιαλυτές.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πάθηση που προκαλεί πόνο και καούρα (αίσθηση καψίματος, καύσος στομάχου) στην περιοχή του κάτω μέρους του στέρνου και του άνω μέρους της κοιλιάς. Η πάθηση οφείλεται στο ότι το περιεχόμενο του στομαχιού επανέρχεται πίσω στον οισοφάγο. Κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν την πάθηση μεταξύ άλλων είναι η παχυσαρκία, η σίτιση αργά το βράδυ πριν τον ύπνο και η κακές διατροφικές επιλογές (φαγητά με σάλτσα, τσιγαρισμένα κ.ά.).

Γρελίνη

Γρελίνη

Η γρελίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στο στομάχι και η λειτουργία της είναι να δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Επομένως, η έκκρισή της αυξάνεται πριν το φαγητό και μειώνεται μετά. Η γρελίνη αυξάνει την όρεξη και προωθεί τη συγκέντρωση ενδοκοιλιακού λίπους. Δεδομένου ότι διεγείροντας την όρεξη προωθείται και μία αύξηση του σωματικού βάρους, η γρελίνη είναι μάλλον σημαντική στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Διατροφικές Διαταραχές

Διατροφικές Διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές χαρακτηρίζονται από μη φυσιολογικά «μοντέλα» σίτισης και διεστράβλωση της γνώσης που σχετίζεται με την διατροφή και το βάρος, τα οποία προκαλούν αρνητικές επιδράσεις στο επίπεδο της διατροφής, ιατρικές επιπλοκές και κακή υγεία και λειτουργία του οργανισμού. Οι πιο συχνές διατροφικές διαταραχές είναι οι : α) η ψυχογενής ή νευρική ανορεξία, β) η ψυχογενής ή νευρική βουλιμία, γ) η καταναγκαστική υπερφαγία ή πολυφαγία, δ) η σωματική δυσμορφία ή ανεστραμμένη νευρική ανορεξία

Διατροφική Πυραμίδα

Διατροφική Πυραμίδα

Η Διατροφική Πυραμίδα είναι ένας πρακτικός οδηγός διατροφής, που περιλαμβάνει τις κυριότερες ομάδες τροφών. Είναι ευέλικτη και κατάλληλη για όλα τα υγιή άτομα, από την ηλικία των δύο ετών και άνω. Τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται τον ελάχιστο αριθμό μερίδων που αναφέρονται στη Διατροφική Πυραμίδα από κάθε ομάδα τροφών.(ομάδα Δημητριακών, Λαχανικών, Φρούτων, Γαλακτοκομικών, ομάδα Κρέατος – ψαριού – οσπρίων και ξηρών καρπών, ομάδα Λιπών – ελαίων και γλυκών)

Ε

Ε

Οι αριθμοί «E» είναι κώδικες για τις πρόσθετες ουσίες τροφίμων. Πολλές τέτοιες ουσίες θεωρούνται ότι συνδέονται με διαταραχές στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως αυτές των αλλεργιών, τις νευρολογικές διαταραχές, τις διαταραχές των εντέρων, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και την αρθρίτιδα. Η προσθήκη τους έχει σκοπό: τη βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, τη σταθερότητα, καθώς και τη συντήρηση των τροφίμων.

Ελεύθερες Ρίζες

Ελεύθερες Ρίζες

Το οξυγόνο που είναι τόσο πολύτιμο για τον οργανισμό μας, μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα, καθώς «οξειδώνει» (καταστρέφει) πολύτιμα συστατικά. Οι ελεύθερες ρίζες είναι τέτοια μόρια οξυγόνου, που μέχρι ένα βαθμό έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να επιτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα την αποδόμηση των φαρμάκων. Όταν όμως η δράση τους αυξηθεί μέσα στο σώμα μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία και μόνο ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά διαιτολόγιο μπορεί να μας προστατέψει.

Ζάχαρη

Ζάχαρη

Η ζάχαρη (σακχαρόζη) είναι κρυσταλλική γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Η λευκή ζάχαρη υφίσταται μεγάλη βιομηχανική επεξεργασία με αποτέλεσμα να γίνεται "φτωχή" σε θρεπτικά συστατικά και να αποτελεί μόνο πηγή θερμίδων. Διαφορές μεγάλες με την μαύρη ζάχαρη ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Είναι ακατέργαστη και υπερέχει ελαφρώς σε κάλιο και μαγνήσιο, χωρίς όμως να διαφέρει ιδιαίτερα σε θερμίδες από την λευκή.

Ημερήσιες Διατροφικές Ανάγκες

Ημερήσιες Διατροφικές Ανάγκες

Οι ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες αντιπροσωπεύουν το άθροισμα των θερμίδων που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να επιτελέσει τις διάφορες ακούσιες λειτουργίες του (καρδιακή λειτουργία, αναπνοή, πέψη κ.τ.λ.) και που αποτελούν τον βασικό μας μεταβολισμό, συν τις θερμίδες που χρειάζεται για την εκούσια φυσική του δραστηριότητα (άθληση, βάδισμα, εργασία, διάβασμα κ.τ.λ.). Δηλαδή, ενεργειακές ανάγκες = βασικός μεταβολισμός + φυσική δραστηριότητα.

Ηπατίτιδα Αλκοολική

Ηπατίτιδα Αλκοολική

Το αλκοόλ απορροφάται από το λεπτό έντερο και μεταφέρεται άμεσα στο ήπαρ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία των κυττάρων του ήπατος και να συσσωρεύεται λίπος μέσα σε αυτά. Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μεγάλη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ με συνέπεια τα κύτταρα του ήπατος να αρχίσουν να καταστρέφονται λόγω αυτής της επίδρασης. Στις βαριές περιπτώσεις το άτομο χάνει βάρος, εμφανίζει αδυναμία, κοιλιακό πόνο, εμέτους, ίκτερο, φτάνοντας μέχρι και στο θάνατο.

Θερμιδική Αξία

Θερμιδική Αξία

Η θερμιδική αξία εκφράζει το ενεργειακό περιεχόμενο ενός τροφίμου. Η τροφή αποτελείται από τρία κύρια θρεπτικά συστατικά, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Η θερμιδική αξία εκφράζεται σε χιλιοθερμίδες (kcal) ή χιλιοτζάουλ (kJ). Σε χιλιοθερμίδες εκφράζεται και η ποσότητα ενέργειας, που καταναλώνεται κατά τις σωματικές δραστηριότητες. Για να γίνουμε πιο ακριβείς, η θερμιδική αξία εκφράζει την ποσότητα ενέργειας, που μπορεί να κερδίσει το σώμα κατά την αποδόμηση των τροφών.

Θρέψη

Θρέψη

Με τον όρο θρέψη εννοούμε συνήθως τον ποιοτικό και ποσοτικό τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε. Συχνά όμως, γίνεται λόγος και για την «κακή θρέψη» . Η κακή θρέψη μπορεί να οριστεί ως η κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται έλλειψη πρόσληψης θερμίδων, πρωτεΐνης ή άλλων διατροφικών στοιχείων, η οποία προκαλεί αλλαγή στη σωματική λειτουργία και παρουσιάζεται με ελάττωση της καθαρής σωματικής μάζας σε σχέση με το φύλο, την ηλικία, το ύψος και τη δραστηριότητα του ατόμου.

Θυρεοειδής Αδένας

Θυρεοειδής Αδένας

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Βρίσκεται στο λαιμό μας ακριβώς μπροστά από τους χόνδρους του λάρυγγα και παράγει τρεις βασικές ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη (σχετίζεται με την οστεοπόρωση) που είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του μεταβολισμού και άρα για την διατήρηση του σωματικού μας βάρους.

Ισοζύγιο Βάρους

Ισοζύγιο Βάρους

Ένα άτομο βρίσκεται σε θερμιδικό ισοζύγιο όταν η θερμιδική του πρόσληψη είναι ίση με την θερμιδική του απώλεια, δηλαδή, οι θερμίδες που προσλαμβάνει από την τροφή είναι ίσες με τις θερμίδες που καταναλώνει, με αποτέλεσμα το σταθερό βάρος. Υπεροχή της θερμιδικής πρόσληψης σε σχέση με την θερμιδική απώλεια προκαλεί Θετικό ισοζύγιο βάρους άρα και σωματική αύξηση. Αντίθετα, υπεροχή της θερμιδικής απώλειας σε σχέση με την θερμιδική πρόσληψη προκαλεί Αρνητικό ισοζύγιο με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Ιχνοστοιχεία

Ιχνοστοιχεία

Πρόκειται για ομάδα μικροθρεπτικών συστατικών, τα περισσότερα από τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Αναφέρονται και ως μικρομέταλλα. Έχουν διαφορετικές χημικές ιδιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές στο λειτουργικό ρόλο του οργανισμού. Τα ιχνοστοιχεία είναι τοξικά αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες για αυτό πρέπει να ακολουθούμε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι καλύτερες πηγές από της φυτικής προέλευσης λόγω μεγαλύτερης συγκέντρωσης και απορρόφησης.

Κάλιο

Κάλιο

Το Κάλιο θεωρείται ο προστάτης της καρδιάς. Παράγεται από την πέψη των τροφών και ενώ είναι απαραίτητο για τον οργανισμό δεν μπορεί να αποβληθεί από το σώμα παρά μόνο με αιμοκάθαρση. Η απορρόφηση του γίνεται από το λεπτό έντερο. Το συναντάμε σε τρόφιμα όπως το τσάι, το κακάο, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα ψάρια, το αυγό, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και αλλού.

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων με αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση. Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου και τον έλεγχο της πάθησης.

Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα

Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα

Τα λιπαρά οξέα χωρίζονται σε κορεσμένα και ακόρεστα. Οι τροφές περιέχουν πολύ συχνά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία βλάπτουν το σώμα περισσότερο από ό,τι το ωφελούν. Η ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20 g. Τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν εκτός από τα βλαβερά αυτά κορεσμένα λιπαρά οξέα και μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης, γι” αυτό και είναι καλύτερο να προτιμάτε σε γενικές γραμμές την κατανάλωση φυτικών τροφών.

Λίπη

Λίπη

Τα λίπη μεταφέρουν τις ζωτικές βιταμίνες A, D, E και K στον οργανισμό και παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες. Να προτιμάτε τα φυτικά λιπαρά έναντι των ζωικών, καθώς περιέχουν περισσότερα βασικά ακόρεστα λιπαρά οξέα, που το σώμα δεν μπορεί να παράγει μόνο του. 1 g λιπαρών παρέχει στο ανθρώπινο σώμα 9 kcal, ενώ οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες μόλις 4 kcal. Η ημερήσια πρόσληψη λιπαρών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 g.

Λεπτίνη

Λεπτίνη

Η λεπτίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το λιπώδη ιστό και μεταφέρει στον εγκέφαλο πληροφορίες σχετικές με το μέγεθος των αποθηκών ενέργειας στο λιπώδη ιστό, ενεργοποιώντας κέντρα, που ρυθμίζουν το σωματικό βάρος αλλά και την πρόσληψη και κατανάλωση ενέργειας. Η λεπτίνη μειώνει την έκκριση του νευροπεπτιδίου Υ, το οποίο ελαττώνει την όρεξη, οδηγώντας σε μείωση της πρόσληψης της τροφής. Με τον τρόπο αυτό αντιστρατεύεται την παχυσαρκία.

Μεταβολισμός

Μεταβολισμός

Βασικός Μεταβολισμός (ΒΜ) ονομάζεται το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός για τη διεξαγωγή των βασικών λειτουργιών του σώματος (αναπνοή, μεταβολισμός των κυττάρων, κυκλοφορία του αίματος κλπ). Για να μετρηθεί ο ΒΜ, θα πρέπει το άτομο να είναι ήρεμο, ντυμένο ελαφρά, ξαπλωμένο αναπαυτικά, σε περιβάλλον 20-25ο C και να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο του γεύμα.

Μεσογειακή Διατροφή

Μεσογειακή Διατροφή

Χαρακτηρίζεται από τις διατροφικές συνήθειες που βρέθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας αρχές δεκαετίας του 1960. Προφυλάσσει από εμφράγματα του μυοκαρδίου και από διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι φτωχή σε θερμίδες, τονώνει τον οργανισμό, βοηθάει την καλή λειτουργία του εντέρου κ.ά. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι στηρίζεται στη λιτή διατροφή: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λίγο σπιτικό κρασί και ψάρι

Νάτριο

Νάτριο

Το νάτριο είναι το μέταλλο του αλατιού. Συγκεντρώνεται κυρίως στα εξωκυτταρικά υγρά, στα οστά και στα κύτταρα και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας: Είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση των μυϊκών συσπάσεων, την μεταφορά θρεπτικών αμινοξέων και γλυκόζης στα κύτταρα, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και καθορίζει το ισοζύγιο νερού. Το μεγαλύτερο ποσοστό νατρίου λαμβάνεται με το μαγειρικό αλάτι (χλωριούχο νάτριο) στις τροφές.

Νερό

Νερό

Το νερό διασφαλίζει την υγεία του ατόμου διαμέσου της διατροφής. Η θρεπτική του αξία είναι τεράστια, ενώ η θερμιδική του περιεκτικότητα μηδενική. Το νερό, μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς. Για να υπάρχει σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα. Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωί, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμα και αν δεν νιώθουμε δίψα.

Οξειδωτικό Στρες

Οξειδωτικό Στρες

Το οξειδωτικό στρες σχετίζεται άµεσα µε την παραγωγή ελευθέρων ριζών και µε τις φυσικές οξειδωτικές ουσίες του οργανισμού. Όταν οι οξειδωτικές ουσίες υπερτερούν των αντίστοιχων αντιοξειδωτικών, τότε τα επίπεδα των ελευθέρων ριζών υπερβαίνουν τα φυσιολογικά όρια και βρισκόµαστε µπροστά στο λεγόµενο οξειδωτικό στρες, φαινόµενο καταστρεπτικό για τους ιστούς. Το οξειδωτικό stress εμπλέκεται σε πολλά νοσήματα όπως αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπογονιμότητα, καρκίνο κα

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία

Παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα. Αυτή η αύξηση της ποσότητας του σωματικούς λίπους, συνεπάγεται βέβαια και αύξηση του σωματικού βάρους. Από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εντάξει την παχυσαρκία στον κατάλογο των «παθήσεων». Η σοβαρή παχυσαρκία ενέχει κινδύνους για την υγεία καθώς παρουσιάζει πολλές σημαντικές επιπλοκές.

Πρωτεΐνες

Πρωτεΐνες

Oι πρωτεΐνες σχηματίζονται από συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, των αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες της τροφής αποτελούν για τον άνθρωπο τη μοναδική πηγή αμινοξέων για σύνθεση νέων ιστών ή για τις επισκευές των καθημερινών κυτταρικών φθορών. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα αυγά, το κρέας, το γάλα και τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια. Η βιολογική αξία των ζωικών πρωτεΐνών είναι γενικά υψηλότερη από αυτήν της φυτικής πρωτεΐνης.

Ρενίνη

Ρενίνη

Η ρενίνη είναι ένα ένζυμο που απελευθερώνουν οι νεφροί στο κυκλοφοριακό και που βασικός της ρόλος είναι η διάσπαση ενός πεπτιδίου (της αγγειοτασίνης Ι) σε ένα μικρότερο πεπτίδιο (την αγγειοτασίνη ΙΙ). Η τελευταία προκαλεί σύσφιξη των μικρών αρτηριών που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης του αίματος (αρτηριακή υπέρταση).

Σάκχαρα

Σάκχαρα

Τα σάκχαρα ανήκουν στην ομάδα των υδατανθράκων και χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικό αλλά και ως συντηρητικό. Ορισμένα τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν από τη φύση τους σάκχαρα. Τα ζαχαρότευτλα ή τα ζαχαροκάλαμα αποτελούν έτσι την κύρια πηγή για την παραγωγή της επιτραπέζιας ζάχαρης. Υπάρχουν μονοσακχαρίτες όπως η φρουκτόζη ή η γλυκόζη και δισακχαρίτες όπως η επιτραπέζια ζάχαρη ή η λακτόζη. Κάθε γραμμάριο σακχάρων αποδίδει στο σώμα 4 kcal.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης

O διαβήτης είναι μία από τις παλαιότερα γνωστές ασθένειες του ανθρώπου. Το πλέον εμφανές σύμπτωμά του είναι η αποβολή μεγάλης ποσότητας ούρων που είναι «γλυκά» διότι περιέχουν σάκχαρο (γλυκόζη). O διαβήτης είναι μία μόνιμη διαταραχή της εσωτερικής χημείας του σώματος, που έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση υπερβολικής ποσότητας γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό οφείλεται στην ανεπάρκεια της ορμόνης «ινσουλίνη» που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου.

Σεροτονίνη

Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μία βασική ουσία του νευρικού μας συστήματος, που δρα και σαν ορμόνη, και βασικός της ρόλος είναι να καθορίζει την διάθεσή μας, την ποιότητα του ύπνου μας και την συναισθηματική μας κατάσταση. Στην ουσία, είναι μία πρωτεΐνη που βασικό της αμινοξύ είναι ή τρυπτοφάνη. Έτσι μπορούμε να την βρούμε σε διάφορες τροφές, όπως η σοκολάτα, οι μπανάνες, το ψωμί, τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα) και τα έλαια των λιπαρών ψαριών.

T3 - T4 - TSH

T3 - T4 - TSH

Η Τ3 ή τριιωδοθυρονίνη και η Τ4 ή θυροξίνη είναι οι δύο από τις τρεις ορμόνες που παράγει ο θυροειδής αδένας και είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του μεταβολισμού και άρα για την διατήρηση του σωματικού μας βάρους. Η έκκριση τους ρυθμίζεται από μια άλλη ορμόνη την θυροειδοτρόπο ή TSH που βρίσκεται από την υπόφυση. Για τη σύνθεση των θυροειδικών ορμονών απαραίτητο στοιχείο είναι το Ιώδιο η έλλειψη του οποίου οδηγεί μοιραία σε μειωμένη παραγωγή ορμονών. Πηγές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα θαλασσινά

Τριγλυκερίδια

Τριγλυκερίδια

Τα Τριγλυκερίδια ονομάζονται και ουδέτερα λίπη. Είναι οργανικές χημικές ενώσεις και το μόριό τους αποτελείται από ένα μόριο γλυκερόλης, ενωμένο με τρία μόρια ανώτερων λιπαρών οξέων. Περιέχονται τόσο στη φυτική τροφή (κατά κύριο λόγο μέσα σε σπόρους και καρπούς), όσο και στην τροφή ζωικής προέλευσης (ζωικό λίπος, βούτυρο γάλακτος, συκώτι, αλλά και άλλα κρέατα και εντόσθια). Τα Τριγλυκερίδια αυξάνονται σε παχύσαρκα άτομα, με την κατανάλωση πολύ αλκοόλ, απλών υδατανθράκων και σε περιπτώσεις διαβήτη

Υδατάνθρακες

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες ταξινομούνται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ασκούν προστατευτική δράση στις πρωτεΐνες, συμμετέχουν στον μεταβολισμό των λιπών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εντέρου. Θα πρέπει να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας, περίπου δηλαδή το 55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Ο εγκέφαλος έχει ως μοναδική πηγή ενέργειας τους υδατάνθρακες.

Υπέρταση

Υπέρταση

Ως υπέρταση χαρακτηρίζεται η πάθηση κατά την οποία η αρτηριακή πίεση αυξάνεται από 120/80 mm Hg που είναι τα φυσιολογικά όρια σε 140/90 mm Hg ή και υψηλότερα και παραμένει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα μόνιμα. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, καθώς η διατήρηση του επιθυμητού βάρους και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού αποτελούν βασικά σημαία της θεραπείας.

Φυσική Δραστηριότητα

Φυσική Δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα, μακροπρόθεσμα, συνδέεται με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών παθήσεων, τον έλεγχο αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων παχυσαρκίας, τη βελτίωση βασικών κινητικών δεξιοτήτων και την καλή στάση του σώματος, καθώς και τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της «αυτοεικόνας». Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει τον βασικό παράγοντα πρόληψης σοβαρών παθήσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Φυτικές Ίνες

Φυτικές Ίνες

Οι φυτικές ίνες αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής μας απορροφώντας βλαβερές ουσίες και διεγείροντας τη λειτουργία του εντέρου. Πρόκειται για άπεπτα διατροφικά συστατικά φυτικής προέλευσης. Παραμένουν για μεγάλη διάρκεια στον πεπτικό σωλήνα, προσφέροντας μακρά αίσθηση κορεσμού. Συνιστάται ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 25g φυτικών ινών. Βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως. Παίζουν σπουδαίο ρόλο στον κορεσμό του στομάχου και στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Χοληστερίνη

Χοληστερίνη

Η χοληστερίνη βρίσκεται με φυσικό τρόπο στο σώμα και είναι σημαντική για την καλή λειτουργία κάθε κυττάρου. Το σώμα την χρησιμοποιεί για να παρασκευάσει ζωτικά χημικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D και ορισμένες ορμόνες. Η περισσότερη παράγεται στο ήπαρ και μια μικρή ποσότητα προέρχεται από τη διατροφή μας. Η χοληστερίνη προκαλεί πρόβλημα μόνο αν τα επίπεδά της στο αίμα είναι υπερβολικά υψηλά. Σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της είναι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

Ψευδάργυρος

Ψευδάργυρος

Είναι το ιχνοστοιχείο που ευθύνεται για την σωματική, διανοητική και σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων. Η αποβολή του γίνεται από τα ούρα, ενώ το υψηλό ποσοστό χαλκού στο αίμα, το φυτικό οξύ των δημητριακών και ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καφές, το τσάι καταστέλλουν την απορρόφησή του. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλες αναλογίες στα στρείδια, στην μαγιά μπύρας, στο συκώτι, στα αυγά, στο ρύζι, στις πατάτες και στα πράσινα λαχανικά.

Ω3 - Ω6 - Ω9

Ω3 - Ω6 - Ω9

Τα «Ω3», «Ω6», «Ω9» είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που δεν συντίθενται φυσιολογικά από τον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ολοκληρωμένη δίαιτα. Έχουν ευεργετικές επιδράσεις βοηθώντας στην καταπολέμηση προβλημάτων της καρδιάς και των υψηλών επιπέδων τριγλυκεριδίων. Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από δερματοπάθειες.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Γιάννης Τσιμπερίδης

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

κέντρο Θεσσαλονίκη

© 2019 Diet On. All rights reserved.